Actielijn 1 - Digitale Identiteiten

Actielijn 1

Actielijn 1 - Digitale Identiteiten

Actielijn 1

Actielijn 1 - Digitale Identiteiten

Actielijn 1

deel artikel

Actielijn 1 - Digitale Identiteiten

Actielijn 1

deel artikel

Blockchain applicaties beloven een digitale wereld van vertrouwen. We kijken naar een gedeelde database, waar je vertrouwen kunt hebben dat de gegevens kloppen, want controleerbeer en niet meer aan te passen achteraf. Tenminste, dat wordt beweerd.

Maar hoe weet je dat de persoon echt degene is die zegt dat hij is? In de digitale wereld is de check op identiteit een andere opgave dan wanneer we dat doen aan een balie van een gemeentehuis of bij de douane.

En datzelfde geldt voor objecten of juridische entiteiten. Voor heel veel digitale toepassingen is het kunnen vaststellen van de identiteit van de persoon, object of juridische entiteit van levensbelang.

Andres gezegd: Als we de identiteit niet kunnen vaststellen, hoeveel zijn we dan eigenlijk opgeschoten met die nieuwe “internet of trust”? Vandaar dat we dit onderwerp prioriteit geven op onze agenda.

Niet om het op te lossen met blockchain technologie (hoewel we het wellicht wel kan helpen in bepaalde stappen), maar de betrouwbare identiteit als grondstof voor blockchain applicaties.

Self sovereign identity principe

Een belangrijk standpunt die de Dutch Blockchain Coalition inneemt is dat de identiteit van de persoon zelf is. Natuurlijk hebben overheden bepaalde taken en verplichtingen, maar aspecten van je identiteit afgeven is primair iets van jouzelf. En je bepaalt zelf welke aspecten je wanneer kenbaar maakt. Bij voorbeeld dat je ouder dan 18 bent als je drank koopt in een winkel of dat je een rijbewijs hebt als een auto huurt.

Dit concept valt mooi samen met de mogelijkheden die blockchain biedt. Overigens moeten we hier technologie en principes niet verwarren. Heel veel van een identiteit komt nooit in de blockchain, maar blockchainapplicaties gebruiken wel de mogelijkheden. Voor de puristen, maar wel goed te beseffen dat niet alles wordt opgelost met blockchain.

Verder staan we natuurlijk als coalitie voor het werken binnen de letter en geest van de wet, inclusief nieuwe wetgeving zoals de AVG. Interessant dus ook voor ons om de digitale identiteitsoplossingen en de applicaties te toetsen aan de nieuwe wetgeving, de principes van self sovereign identity en privacy by design.

Acties 2018

  1. Er is begonnen met de identiteit van personen. Er wordt een eerste analyse gemaakt welke identiteitsoplossingen er zijn en of ze voldoen aan de principes van self sovereign identity.
  2. Op basis van die analyse wordt er een technologie gekozen die ingezet wordt om een prototype te bouwen van identity management. Dat prototype moet feitelijk de geboorte zijn van de digitale identiteit oplossing die zo krachtig mogelijk gemaakt moet worden. Daar hoort ook biometrie in thuis, dat extra bewijs toevoegt dat een persoon wel ‘de ware’ is.
  3. Daarnaast heeft de TU Delft een eigen technologie die op basis van dezelfde specs ingezet gaat worden. Er zijn dan dus twee prototypes die midden 2018 worden gepresenteerd.
  4. Er wordt vanuit de Dutch Blockchain Coalition een eigen applicatie gebouwd, namelijk de hypothekencase. Goed om te zien hoe het sovereign identity principe in de praktijk gaat werken.
  5. Naast de persoon als identiteit worden ook objecten onder de loep genomen.

 

Downloads

Contact

Ad Kroft
Programmamanager Actielijn 1

Top Tweet twitter

RT : Nieuwe call open: ENW PPS-Fonds | voor publiek-private samenwerking binnen de topsectoren Chemie, Energie, High Tech Syste…
RT : Kan de circulaire economie een bijdrage leveren aan de ? Het antwoord: ja! Lees nwe notite https:…
RT : Staatssecretaris was op de grootste industriële beurs ter wereld, . Op de ging ze in g…
Paneldiscussie over leren, kiezen en werken in de High Tech Industry. 600 leerlingen zijn hiervoor te gast bij de…
RT : Sharing thought and insight on the disruptiveness of blockchain on the as part of the tra…
RT : As Coalition Manager of the DBC, will be addressing the overall development in The Netherlands at…
RT : Goede endorsments ontvangen van Stass Mona Keijzer en Prins CvO in ons Holland IT & SI Paviljoen!
RT : De onthulling van de nieuwe huisstijl van het Interreg project Fokus door staatssecretaris van Economische Zaken en Klim…
RT : Met trost over het Commit2Data programma kunnen vertellen op de Hannover Messe!
RT : Op dinsdag 24 april vertrekken tientallen bussen naar . Op de beurs volgen de scholieren een paneldiscus…
Paneldiscussie over Blockchain met prins Constantijn en startup bedrijven.
RT : Fieldlab ging vandaag van start op de Hannover Messe. Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zake…
Stand van zaken van projecten en calls.
Om 13 uur geeft in Halle 8 stand D34 een presentatie over het onderzoeksprogramma .
Introductie in het project Codex4SME. Meer informatie:
Nu in de stand D34 - Meetup van de regionale samenwerking: innovation Quarter, BOM en BioRegio Stern.…
RT : Staatssecretaris Keijzer opent op de Hannover Messe nieuw fieldlab Added in Emmen https://t.…
RT : in een jaar: meer dan 90 bedrijven, kennisinstelkingen en regio’s betrokken. Dus…
RT : Minister Bussemaker lanceert NWOprogr. WISE voor vrouwelijke wetenschappers https:/…
Staatsecretaris krijgt en rondleiding door het Holland IT & Smart Industy House.