We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te bieden. U kunt meer te weten komen over welke cookies we gebruiken of deze uitschakelen in de instellingen.

Actielijn 1 - Digitale Identiteiten

Actielijn 1

Actielijn 1 - Digitale Identiteiten

Actielijn 1

Actielijn 1 - Digitale Identiteiten

Actielijn 1

deel artikel

Actielijn 1 - Digitale Identiteiten

Actielijn 1

deel artikel

Blockchain applicaties beloven een digitale wereld van vertrouwen. We kijken naar een gedeelde database, waar je vertrouwen kunt hebben dat de gegevens kloppen, want controleerbeer en niet meer aan te passen achteraf. Tenminste, dat wordt beweerd.

Maar hoe weet je dat de persoon echt degene is die zegt dat hij is? In de digitale wereld is de check op identiteit een andere opgave dan wanneer we dat doen aan een balie van een gemeentehuis of bij de douane.

En datzelfde geldt voor objecten of juridische entiteiten. Voor heel veel digitale toepassingen is het kunnen vaststellen van de identiteit van de persoon, object of juridische entiteit van levensbelang.

Andres gezegd: Als we de identiteit niet kunnen vaststellen, hoeveel zijn we dan eigenlijk opgeschoten met die nieuwe “internet of trust”? Vandaar dat we dit onderwerp prioriteit geven op onze agenda.

Niet om het op te lossen met blockchain technologie (hoewel we het wellicht wel kan helpen in bepaalde stappen), maar de betrouwbare identiteit als grondstof voor blockchain applicaties.

Self sovereign identity principe

Een belangrijk standpunt die de Dutch Blockchain Coalition inneemt is dat de identiteit van de persoon zelf is. Natuurlijk hebben overheden bepaalde taken en verplichtingen, maar aspecten van je identiteit afgeven is primair iets van jouzelf. En je bepaalt zelf welke aspecten je wanneer kenbaar maakt. Bij voorbeeld dat je ouder dan 18 bent als je drank koopt in een winkel of dat je een rijbewijs hebt als een auto huurt.

Dit concept valt mooi samen met de mogelijkheden die blockchain biedt. Overigens moeten we hier technologie en principes niet verwarren. Heel veel van een identiteit komt nooit in de blockchain, maar blockchainapplicaties gebruiken wel de mogelijkheden. Voor de puristen, maar wel goed te beseffen dat niet alles wordt opgelost met blockchain.

Verder staan we natuurlijk als coalitie voor het werken binnen de letter en geest van de wet, inclusief nieuwe wetgeving zoals de AVG. Interessant dus ook voor ons om de digitale identiteitsoplossingen en de applicaties te toetsen aan de nieuwe wetgeving, de principes van self sovereign identity en privacy by design.

Acties 2018

  1. Er is begonnen met de identiteit van personen. Er wordt een eerste analyse gemaakt welke identiteitsoplossingen er zijn en of ze voldoen aan de principes van self sovereign identity.
  2. Op basis van die analyse wordt er een technologie gekozen die ingezet wordt om een prototype te bouwen van identity management. Dat prototype moet feitelijk de geboorte zijn van de digitale identiteit oplossing die zo krachtig mogelijk gemaakt moet worden. Daar hoort ook biometrie in thuis, dat extra bewijs toevoegt dat een persoon wel ‘de ware’ is.
  3. Daarnaast heeft de TU Delft een eigen technologie die op basis van dezelfde specs ingezet gaat worden. Er zijn dan dus twee prototypes die midden 2018 worden gepresenteerd.
  4. Er wordt vanuit de Dutch Blockchain Coalition een eigen applicatie gebouwd, namelijk de hypothekencase. Goed om te zien hoe het sovereign identity principe in de praktijk gaat werken.
  5. Naast de persoon als identiteit worden ook objecten onder de loep genomen.

 

Downloads

Contact

Ad Kroft
Programmamanager Actielijn 1

Top Tweet twitter

RT : Save the date! Op de Digital Society Conference gaan NL universiteiten samen met kennisorganisaties, bedrijfsleven & overheid a…
Werkzaam in het en interesse in de mogelijkheden van in uw bedrijfsvoering? Bezoek de introductie big…
Oproep Lid Cyber Security Raad : studentenstop voor en aanverwante studies moet voorkomen worden…
Commit2Data organiseert op 15 nov. een introductie in Big Data en onderzoek voor MKB bedrijven. Lees hier meer:
RT : Meld je werk aan voor de Icarus Award 2018
RT : contribuants and were consulted in the creation of 'Dissecting the Blockcha…
Stormloop op studies : moeten universiteiten optrekken met bedrijfsleven in een gezamelijk a…
Sociale innovatie, creatieve industrie en : Het advies ‘Vanzelfsprekend Duurzaam’ van de…
RT : De Dutch Blockchain Coalition bouwt aan een veilige en betrouwbare digitale blockchain infrastructuur. Onderstaande inve…
Bij verandering door denkt men vaak aan toekomstige . Maar verandering door digitaliserin…
RT : Secretaris Elly van den Heuvel verzorgt gastles cybersecurity
Schrijf je nu in voor de Innovation Expo 2018!
lanceert op eerste dag Dutch Technology Week. Coordinator HCA ICT ziet link oplos…
RT : Want to share your knowledge with the international cyber security community during the One Conference 2018 this October? You…
RT : organiseert vandaag dag van de digitale overheid: 500 ambtenaren aan de slag met en : Ka…
organiseert vandaag dag van de digitale overheid: 500 ambtenaren aan de slag met en
Een krachtige, nieuwe impuls! Regionaal investeringsfonds mbo: 7 nieuwe toekenningen -
RT : Save the date! 15 november is de 21e editie van het . Het verhaal van digitaal: beweging & verbinding. Mel…
Morgen is het zover!