Blockchain-cursus DBC goed bezocht

Blockchain

Blockchain-cursus DBC goed bezocht

Blockchain

Blockchain-cursus DBC goed bezocht

Blockchain

Blockchain-cursus DBC goed bezocht

Blockchain

De eerste ‘Blockchain in a Day’ georganiseerd door de Dutch Blockchain Coalition (DBC) in samenwerking met kernpartners CMS Advocaten en CGI, was dinsdag een groot succes.

In het kantoor van CMS aan de Amsterdamse Zuidas ontvingen zestig medewerkers van de kernpartners een verdiepende cursus in blockchaintechnologie.  Doel van de dag was niet alleen om de aanwezigen kennis bij te brengen over blockchain maar ook om hen te inspireren om na te denken over blockchaintoepassingen binnen hun organisatie en om deze kennis vervolgens intern over te dragen. 

Digitaal vaardig maken en houden van werknemers

De deelnemers werden dinsdagochtend verwelkomd door Katja van Kranenburg, partner bij CMS en trekker van de Human Capital Agenda. Zij gaf een korte toelichting op het programma en legde uit waarom DBC zich richt op de ontwikkeling van Human Capital.

“Blockchain is een veel genoemd begrip, maar vaak ontbreekt het organisaties aan concrete kennis over deze jonge technologie. Vandaar dat wij binnen DBC hard werken aan het vormgeven van een Human Capital Agenda in samenwerking met hogescholen, universiteiten, private opleiders en inhoudelijke experts. Als arbeidsrecht advocaat ben ik mij bewust van de scholingsplicht van werkgevers die kan bijdragen aan het digitaal vaardig maken en houden van werknemers. Door middel van de Human Capital Agenda willen wij een versnelling aanbrengen in de ontwikkeling en toepassing van blockchainonderwijs in Nederland.” 

Katja van KranenburgKatja van Kranenburg

Blockchain Knowledge Gap 

De Blockchain in a Day-cursus was opgesplitst in een plenair gedeelte onder leiding van Olivier Rikken (Axveco) en Bert Beentjes (Kadaster, voorzitter stuurgroep van DBC), en in een middaggedeelte met drie verschillende break-out sessies verzorgt door medewerkers van CGI onder leiding van Tom van Dijk.  

In zijn toelichting op de werking van blockchaintechnologie stond Olivier Rikken stil bij wat blockchain kan, maar bovenal wat blockchain niet kan. In zijn presentatie kwam duidelijk naar voren dat blockchaintechnologie nog in de kinderschoenen staat en dat er nog altijd sprake is van een grote knowledge gap. “Teveel bedrijven en start-ups onderzoeken op voorhand of blockchain eigenlijk wel past binnen het businessmodel dat ze voor ogen hebben, of dat blockchaintechnologie überhaupt nodig is voor het model. Er is simpelweg nog te weinig kennis van gehanteerde begrippen en mogelijke modellen. De echte winst / meerwaarde van een blockchain beseffen is dus heel belangrijk en kan aan de hand van een kritische vragenlijst die je als bedrijf moet doornemen alvorens over te gaan op een blockchain. Deze knowledge gap geeft ook aan dat op het gebied van kennisontwikkeling en -deling er nog flink wat werk te verzetten is op het gebied van een Human Capital Agenda.” 

Blockchain Pilots binnen de overheid 

Ook de overheid zoekt nog, per project, naar of er wel of geen meerwaarde wordt gecreëerd door het gebruik van blockchain. Bert Beentjes lichtte in een presentatie van half uur toe hoe er binnen de Nederlandse overheid geëxperimenteerd wordt met blockchaintoepassingen. Dit deed hij aan de hand van het programma Blockchain Pilots en van een lopende casus binnen de coalitie met betrekking tot hypotheken. 

In de eerste verdiepende sessie van de dag ging Olivier Rikken vervolgens in op de mogelijkheden en functionaliteiten van Smart Contracts en waarom deze ‘slimme contracten’ niet binnen elke blockchain uitgevoerd kunnen worden.

Olivier RikkenOlivier Rikken
Bert BeentjesBert Beentjes

Deep Dive into cryptografie 

Na de lunch konden de cursusdeelnemers de opgedane kennis over Smart Contracts zelf in de praktijk brengen in één van de drie door CGI georganiseerde break-out sessies, voor de gelegenheid qua toegankelijkheid opgesplitst in een blauwe, een rode en een zwarte track.  

In de ‘blauwe’ sessie werden cursisten, na een verdiepende sessies over toepassingen met blockchain, door Tom van Dijk aan het werk gezet om een werkende use case voor de eigen organisatie uit te denken. De rode sessie was een door Sjors Hijgenaar geleidde deep dive into Cryptografie. De zwarte sessie was bedoelt voor mensen met al enige programmeerkennis. Samen met sessieleider Edwin Essenius gingen zij concreet bouwen aan een Blockchain/Smart Contract toepassing. 

Blockchain Lego-spel 

Tijdens de cursusdag presenteerde medewerkers van CMS een door de eigen medewerkers ontwikkeld spel waarin spelers aan de hand van legoblokken in grote lijnen leren hoe een blockchain functioneert. Het spel biedt inzicht in de werking van blockchain aan zowel personen die al bekend waren met blockchain als aan anderen voor wie blockchain nog minder bekend was. 


Blockchain Lego-spelBlockchain Lego-spel

Blockchain ter verbetering van jezelf, je organisatie en de maatschappij 

De cursusdag werd plenair afgesloten door coalitiemanager Frans van Ette. “Binnen coalities heb je vaak te maken met moeilijke vraagstukken waar je middels samenwerking verder probeert te komen. Het mooie van blockchain is dat dit onderwerp zich bij uitsteek leent voor samenwerking. Binnen de Dutch Blockchain Coalition zijn we momenteel met veel onderwerpen bezig, waaronder de Human Capital, maar ook met zaken rondom identiteit, standaarden, internationale samenwerking en nog veel meer. Ik hoop dat de deelnemers na vandaag teruggaan naar de eigen organisaties met de overtuiging dat als je meegaat in de ontwikkeling van blockchain, ondanks al zijn beperkingen als jonge technologie, je een kans hebt zaken beter te maken. Voor jezelf, voor je organisatie en voor de gehele maatschappij. Ik hoop oprecht dat vandaag als inspiratie heeft kunnen dienen en dat als jullie morgen weer terug zijn bij de eigen organisatie, actief bezig blijven met blockchain.” 

Frans van EtteFrans van Ette

De Blockchain in a Day was een eerste van twee cursusdagen die de Human Capital Agenda van DBC in 2018 organiseert. De tweede cursusdag voor wederom zestig deelnemers staat gepland op donderdag 31 mei 2018. De cursus is alleen toegankelijk voor kernpartners van de Dutch Blockchain Coalition.  

Top Tweet twitter

De digitale zorgconsument heeft de touwtjes in handen. lanceert het boek "Online marketing in de zorg', waa…
RT : Inspiring meeting with and many others sharing insights on
RT : Great Benelux Blockchain cooperation! We just signed a memorandum with and to share knowledge about…
RT : Interesting topics and use cases. European Social Security Number, Digital Diplomas. Many proj…
RT : of shares progress and challenges re blockchain for mortgage applications through self sover…
RT : Blockchain as a helpful tool for recognition of diplomas and qualifications to enable free movement of workers.
RT : Lead of the Legal Expert Group highlights findings of the Smart Contract Group. https://t…
RT : Packed room discussing with representatives from BeNeLux and UK
RT : At 7-6 the innovation conference will be held at our office in Utrecht, it's gonna be awesome! https://t…
RT : Want to be part of the biggest blockchain hackathon in the world, but not as a participant? Join our crew for the week…
RT : Coördinator zit debat en onderwijs voor.
RT : Celebrating professor Human Computer Interaction
RT : In een uniek Develop Camp werden developers van ABN AMRO door opgeleid in het gebruik van
RT : Op de hoogte blijven van actuele, juridische ontwikkelingen op het gebied van ? Via deze
Kickoff kwalificatiedossiers ICT bij : onderwijs en bedrijfsleven in overleg over aansluiting opleiding…
Vrz sectorkamer ICT en coördinator HCA ICT opent kickoff onderhoud kwalificatiedossiers: ‘te onbeken…
RT : Implementatieagenda transformaties voor bedrijven en brede roadmap gepresenteerd. Beschrijft ,…
RT : Connect & Create: we heten twee nieuwe kernpartners welkom, en . Beide organisaties brengen…
Bent u actief in en wilt u zaken doen op de Duitse markt? organiseert 26 t/m 28 maart een econo…