We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te bieden. U kunt meer te weten komen over welke cookies we gebruiken of deze uitschakelen in de instellingen.

Blockchain

Blockchain

Blockchain

deel artikel

Blockchain

deel artikel

Introductie op de Dutch Blockchain Coalition

De Dutch Blockchain Coalition is gezamenlijk ontwikkeld door bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen. Zij nemen samen een leidende rol en medeverantwoordelijkheid voor het succes van de Actieagenda van de Dutch Blockchain Coalition.

De noodzaak voor een nationale coalitie 

Blockchain is een jonge technologie, die digitaal vertrouwen mogelijk maakt en haar eigen pad op de hype cycle aflegt. We bevinden ons in de beginfase, waardoor nog ontdekt moet worden waar de werkelijke mogelijkheden liggen, en waar de valkuilen. Daarbij is de sociale, economische, technische en juridische expertise op dit gebied slechts mondjesmaat aanwezig, zowel binnen gespecialiseerde bedrijven als bij kennis- en wetenschappelijke instellingen. Het belang van de bekendste blockchain – Bitcoin – is, hoewel briljant in opzet, nog relatief beperkt en er zijn vooralsnog geen grootschalige marktimplementaties operationeel buiten de financiële sector.

Er lopen echter al veel verkennende initiatieven in Nederland; bij het bedrijfsleven, bij de overheid en bij kennisinstellingen. Enkele initiatieven naderen al de fase van prototype en zullen naar verwachting binnen enkele jaren operationeel zijn. Op dit moment ontstaat zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid de noodzaak en behoefte om synergie te realiseren tussen deze initiatieven, ze maximaal te faciliteren bij meer fundamentele problematiek en de opgedane lessen te bundelen en te delen. We zien bij alle partijen grote bereidheid om niet alleen intra- en trans-sectoraal samen te werken en die samenwerking verder te onderzoeken, maar ook om samenhang te creëren tussen beleid, regelgeving, toezicht, handhaving en uitvoering.

Voorwaarden voor betrouwbare en maatschappelijk geaccepteerde blockchaintoepassingen 

Deze initiatieven brengen we samen in de Dutch Blockchain Coalition, een publiek-privaat initiatief van het door het Ministerie van Economische Zaken ingestelde Team ICT, onder het programmatische label dutch digital delta. Blockchain wordt door Team ICT gezien als een potentiele bron van vertrouwen, welzijn, welvaart en veiligheid voor burgers, samenleving en bedrijven. Het doel van de Nationale Blockchain Coalitie is het creëren van voorwaarden voor betrouwbare en maatschappelijk geaccepteerde blockchaintoepassingen. 

De Actieagenda richt zich op de volgende actielijnen:

  1. Ontwikkelen van blockchain bouwblokken: Digitale Identiteiten

  2. Realiseren van condities voor het benutten van blockchain

  3. Ontwikkelen en realiseren van de Human Capital Agenda 

Hoe lid te worden van de Dutch Blockchain Coalition

De coalitie staat permanent open voor experts en stakeholders die willen bijdragen om als coalitie tot een maximaal resultaat te komen. Daarbij wordt steeds afgewogen waar de beste koppeling ligt tussen aangeboden expertise en belang van het programma, dat gezien moet worden als een rolling agenda.

De samenwerking is meerjarig, kan verschillende werkvormen aannemen en wordt in onderling overleg afgestemd op mogelijkheden en behoeften van de partners. 

Nieuwe deelnemers kunnen lid worden in een van de volgende vormen van partnerschap:

  • Kernpartners
  • Support partners
  • Onderzoek partners
  • Opleidingspartners

De verschillende voorwaarden per rol staan weergegeven in dit document

Kernpartners

Geïnteresseerde organisaties die als kernpartner willen toetreden tot de Dutch Blockchain Coalition kunnen zich nu melden. Voorwaarde voor kernpartners is dat ze voldoen aan zowel de gevraagde financiële bijdrage als de gestelde in kind bijdrage, zie hiervoor de menukaart. De komende weken zal het programmabureau van de coalitie in gesprek gaan met de organisaties die op basis hiervan hun interesse tonen. De toetredingsprocedure zal begin juli van start gaan.

Support partners, onderzoek partners en opleidingspartners

Van organisaties die interesse hebben om als support partner, onderzoek partner of opleidingspartner toe te treden tot de coalitie, zien wij graag voorstellen tegemoet over hoe zij invulling willen geven aan de gekozen rol. Deze voorstellen zullen besproken worden met de kernpartners in het strategieteam waarna eventueel de toetredingsprocedure van start kan gaan.

Wij zien uw voorstel waarin uiteengezet wordt hoe uw bijdrage aan de coalitie vorm wordt gegeven, graag tegemoet via bc3@dutchdigitaldelta.nl

Top Tweet twitter

RT : Fieldlabs & Friends is geopend! Een goed begin van deze inspirerende dag door Peter Verkoulen en Keynote
RT : Session on ‘DANE for securing mail transport’ with * from * from *
Aan alle mkb bedrijven: er zijn nog enkele plekken vrij voor de bijeenkomst "Introductie Big Data voor mkb bedrijve…
Over innovatie in de regio gesproken. Staatssecreataris ontving uit handen van een publicatie…
RT : Check your Challenges! 20 september organiseren we een Fieldlabs & Friends dag in Heerlen . Een mi…
RT : Nieuwsbrief : bekijk nieuwe sessies Digivaardig in de Zorg, 5G en het toekomstig straatbeeld, API manifest…
RT : Check your Challenges! 20 september organiseren we een Fieldlabs & Friends dag in Heerlen . Een mi…
RT : Zijne Majesteit de Koning gaat vanmiddag de eerste officiële nationale opening van het -jaar verrichten. Minister
Wij doen ook mee aan de op 4 oktober! Ontmoet ons en 200 andere innovaties op het RDM terrein in Rotterd…
RT : Save the date! Op de Digital Society Conference gaan NL universiteiten samen met kennisorganisaties, bedrijfsleven & overheid a…
Werkzaam in het en interesse in de mogelijkheden van in uw bedrijfsvoering? Bezoek de introductie big…
Oproep Lid Cyber Security Raad : studentenstop voor en aanverwante studies moet voorkomen worden…
Commit2Data organiseert op 15 nov. een introductie in Big Data en onderzoek voor MKB bedrijven. Lees hier meer:
RT : Meld je werk aan voor de Icarus Award 2018
RT : contribuants and were consulted in the creation of 'Dissecting the Blockcha…
Stormloop op studies : moeten universiteiten optrekken met bedrijfsleven in een gezamelijk a…
Sociale innovatie, creatieve industrie en : Het advies ‘Vanzelfsprekend Duurzaam’ van de…
RT : De Dutch Blockchain Coalition bouwt aan een veilige en betrouwbare digitale blockchain infrastructuur. Onderstaande inve…
Bij verandering door denkt men vaak aan toekomstige . Maar verandering door digitaliserin…