We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te bieden. U kunt meer te weten komen over welke cookies we gebruiken of deze uitschakelen in de instellingen.

600 Nederlandse scholieren bezoeken Hannover Messe

ICT-professionals

600 Nederlandse scholieren bezoeken Hannover Messe

ICT-professionals

600 Nederlandse scholieren bezoeken Hannover Messe

ICT-professionals

deel artikel

600 Nederlandse scholieren bezoeken Hannover Messe

ICT-professionals

deel artikel
Science Festival op Campus van Universiteit Twente en bezoek Hannover Messe moet havo- en vwo-scholieren inspireren voor keuze tot een bèta-technische vervolgopleiding

Op 23 en 24 april nemen 300 scholieren uit Nederland deel aan een onvergetelijke en inspirerende schoolreis. Acht Nederlandse universiteiten en hogescholen organiseren een unieke tweedaagse schoolreis ‘Hannover Messe Challenge 2018’ voor leerlingen van 4 havo en 5 vwo. Om de reistijd – vanuit de Randstad – te verkorten, verzamelen de leerlingen zich alvast een dag ervoor op de campus van de Universiteit Twente voor een Science Festival. Op het programma staan: een lezing van RUG-Nobelprijswinnaar Ben Feringa, lezingen van topwetenschappers en demonstraties en workshops over wetenschap en technologie. De avond krijgt een sportief-cultureel tintje. De leerlingen blijven slapen op de campus van de UT zodat ze de volgende dag vroeg kunnen vertrekken naar Hannover.


“Na twee succesvolle edities vanuit Oost-Nederland waarbij een deel van de bèta-steunpunten een beursbezoek voor ruim 300 leerlingen mogelijk heeft gemaakt, schalen we dit jaar op naar alle bèta-steunpunten van Nederland”, zegt Pieter Boerman, directeur Pre-U van de Universiteit Twente. “Het bezoek aan de Hannover Messe wordt hooggewaardeerd door de leerlingen en hun begeleiders. We mogen trots zijn op de samenwerking binnen de VO-HO netwerken. Ik hoop dat een groot deel van de leerlingen deze dagen geïnspireerd en geïnteresseerd raakt voor een bèta-technische studie op een hogeschool of universiteit”, vervolgt Boerman. 

“In de wereld van nu hangt innovatief vermogen direct samen met economische groei. Een gebrek aan ICT’ers beperkt dat innovatief vermogen”, benadrukt René Penning de Vries, boegbeeld Team ICT. Als panellid zal hij met de leerlingen in gesprek treden over de kansen die een loopbaan als ICT’er biedt.

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van ondernemersorganisatie FME en duo-voorzitter SBB: “Tot 2030 hebben we 120.000 mensen in onze sector keihard nodig. Het tekort aan technici is een acute bedreiging voor onze economie. Ik vind het geweldig om juist hier op de Hannover Messe samen met 600 scholieren de discussie aan te gaan over techniek en de bijdrage die zij met een keuze voor techniek ook kunnen leveren aan maatschappelijke uitdagingen. Ik hoop dat zij geïnspireerd raken en straks ook zullen kiezen voor een technische studie.” 


Inspireren voor techniek 

De organisatoren van de Hannover Challenge 2018 willen met ‘deze grootste schoolreis van de wereld’ de leerlingen inspireren voor een technische opleiding en – na afronding daarvan – een baan in de techniek. Het percentage leerlingen dat in Nederland een studie kiest in de béta-technische hoek is nog steeds niet voldoende om te voldoen aan de groeiende vraag naar hoogopgeleide technici in Nederland. Niet alleen in de high tech industrie maar ook in sectoren als de gezondheidszorg, bouw en logistiek.    

Geef IT Door  

Elk van deze beroepenvelden kent een grote behoefte aan goedopgeleide ICT’ers. Te weinig scholieren kiezen nu voor een opleiding en een carrière in de ICT. Het bezoek van de leerlingen aan de Hannover Messe sluit dan ook goed aan op het doel van Geef It Door om zo veel mogelijk leerlingen te informeren en enthousiast te maken voor een loopbaan als ICT'er. Scholen en professionals kunnen zich op de Geef IT Door website aanmelden om in Nederland een les te plannen.

Hannover Messe

Op dinsdag 24 april vertrekken er een tiental bussen naar Hannover. Op de beurs volgen de scholieren een paneldiscussie over het thema ‘Startups’ met Prins Constantijn, Ineke Dezentjé (FME-voorzitter, topsector HTSM), Anouschka Versleijen (Robovalley, namens 4TU), René Penning de Vries (boegbeeld Team ICT) en prof. Dave Blank (UTwente).  Op de Hannover Messe staan ruim 6.000 interessante bedrijven uit 70 landen. Het is een inspirerende plek om rond te kijken. Voor leerlingen bij uitstek de kans om zich te oriënteren op hun toekomst.

 

 

 

24 april 2018

    Nieuwsbrief

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over dutch digital delta

Top Tweet twitter

Een krachtige, nieuwe impuls! Regionaal investeringsfonds mbo: 7 nieuwe toekenningen -
RT : Save the date! 15 november is de 21e editie van het . Het verhaal van digitaal: beweging & verbinding. Mel…
Morgen is het zover!
Laatste kans! U heeft nog tot en met morgen om u aan te melden voor de werkbijeenkomst Big Data & Gezondheid. Lees…
RT : Ambassadeur van de Dutch Blockchain Coalition heeft zojuist in Amsterdam de eerste nationale ond…
TechBarometer 2018 : tekort technici schaadt concurrentiepositie Nederland. Lees hier meer:
Nederlandse wetenschappers en het bedrijfsleven bundelen sinds 25 april in Amsterdam hun krachten op het gebied van…
Philips-topman Hans de Jong: gebrek aan techneuten bedreigt welvaart -
Aankondiging call Regional Energy Systems (ERA-Net RegSys). Lees hier meer: .
RT : De One Conference - de jaarlijkse internationale cybersecurity conferentie - zal op 2 & 3 oktober plaatsvinden in Den Haa…
RT : 850 malafide webwinkels offline gehaald
Vacancy “Role and impact of FACT and FAIR principles in data sciences & society”. Look here for more information:…
RT : . van over effect SIDN incentive-regeling op IPv6: “Het percentage .nl-domeinen met IPv6 is gestegen…
RT : Veel interesse, zowel aan Duitse en Nederlandse kant, in samenwerking op Digitalisering en ICT-innovatie thematieken en…
“At the Hannover Messe - Team ICT - explained to the Secretary-General of why German…
RT : SG Maarten Camps sprak vandaag met startups, kennisinstellingen, high-tech organisaties en bestuurders over de kansen en…
RT : Wij willen graag de toekomstige kennisbehoefte peilen bij organisaties die al ervaring hebben met blockchain. Vul (anoni…
RT : Prof.Dr. E.J Sol shared the emergence of the 4th blockchain ! Cool stuff with a lot of new research ques…
RT : Programma manager Ad Kroft legt op de aan secretaris-generaal Maarten Camps van uit wa…