We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te bieden. U kunt meer te weten komen over welke cookies we gebruiken of deze uitschakelen in de instellingen.

Trotse studenten voltooien deelname ICT Lab

ICT-Professionals

Trotse studenten voltooien deelname ICT Lab

ICT-Professionals

Trotse studenten voltooien deelname ICT Lab

ICT-Professionals

deel artikel

Trotse studenten voltooien deelname ICT Lab

ICT-Professionals

deel artikel
7 februari hebben zeven studenten het certificaat ‘Succesvolle deelname ICT Lab’ in ontvangst genomen. Zij hebben de afgelopen zes maanden gewerkt aan de doorontwikkeling van de applicatie ShopEase, een sensorsysteem om de bezetting van vergaderzalen op het Stadskantoor Utrecht in kaart te brengen en de doorontwikkeling van het verkeersdata-dashboard.

Het ICT Lab Utrecht is een laagdrempelige R&D ICT-omgeving en wordt gesponsord door EBU, provincie Utrecht en CA-ICT.

De drie projecten in een notendop:

ShopEase brengt de online winkelbeleving in de binnenstad


Online shoppen kent diverse voordelen ten opzichte van het reguliere winkelen; je hoeft niet rond te lappen met tassen vol aankopen en wachten voor de kassa behoort ook tot de verleden tijd. Er kleven ook nadelen aan online shoppen: hoe vaak heb je niet iets online besteld en teruggestuurd omdat het in het echt toch niet zo mooi was als op de foto van de webshop? Bovendien is online winkelen ook niet zo  gezellig als een middagje shoppen met je vrienden. De ShopEase applicatie biedt shoppers het beste van twee werelden.
Julian, Ferry en Peter ontwikkelden de ShopEase webapplicatie door tot een smartphone app. Door middel van een QR-code en barcodescanner kunnen klanten eenvoudig producten in de winkel toevoegen aan een online winkelmandje. Een eerste verkenning onder winkeliers gaf een beeld van interesse onder winkeliers: een aantal winkeliers zit te springen om een webshop maar hebben simpelweg niet de tijd/middelen om er een te starten.  ShopEase kan als ‘white label’ webshop het platform bieden dat winkeliers een stap verder de online wereld in helpt.

Hoe schoon is jouw code?


Met de SCRUM-methode wordt er in korte sprints (van enkele weken) aan losse deelproducten gewerkt. Het voordeel van deze methode is dat er snel resultaat wordt geboekt. Het gevaar is echter dan er niet gereflecteerd wordt op de ontwikkelde deelproducten en gekeken wordt of er verbeteringen mogelijk zijn. Luuk en Bas hebben dit semester gewerkt aan het herstructureren, opschonen en documenteren van de code achter het verkeersdata-dashboard. Zij hebben eveneens de hosting van het dashboard onder de loep genomen. Het resultaat mocht er zijn: een stabiel werkende webapplicatie die vraagt om een koppeling met nog meer verkeersdata van gemeenten.

De oplossing voor mensen die vergaderzalen reserveren maar niet komen opdagen


Marvin, Ingmar en Zakaria hebben de afgelopen periode gewerkt aan een prototype waarmee de bezetting van vergaderzalen in kaart kan worden gebracht. De opdracht kwam van de gemeente Utrecht, waar vergaderzalen wel worden gereserveerd maar mensen soms niet komen opdagen. Voor het prototype wordt een bewegingssensor gebruikt die een melding geeft of ruimte bezet is. Gecombineerd met de gegevens uit het reserveringssysteem kan zo worden gesignaleerd welke zalen nu daadwerkelijk bezet zijn, onafhankelijk van of ze wel of niet gereserveerd zijn.

Het meten van beweging is de studenten gelukt maar het communiceren van de data naar de webservers bleek een flinke uitdaging te zijn. Deze uitdagingen deed niet alleen een  beroep op de conceptuele vermogens van de studenten maar ook op hun soldeer- en programmeerskills. Volgende week mogen we tien hbo-studenten ICT van de Hogeschool Utrecht verwelkomen. Vanuit samenwerking met de gemeente Utrecht verwachten we een aantal leuke projecten te mogen uitvoeren binnen het thema ‘fietsen in de stad’. Innovatieve thema’s als IoT, smart city en big data spelen een centrale rol in deze projecten.

De deelnemers van het ICT lab
De deelnemers van het ICT lab
14 februari 2018

    Nieuwsbrief

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over dutch digital delta

Top Tweet twitter

RT : Secretaris Elly van den Heuvel verzorgt gastles cybersecurity
Schrijf je nu in voor de Innovation Expo 2018!
lanceert op eerste dag Dutch Technology Week. Coordinator HCA ICT ziet link oplos…
RT : Want to share your knowledge with the international cyber security community during the One Conference 2018 this October? You…
RT : organiseert vandaag dag van de digitale overheid: 500 ambtenaren aan de slag met en : Ka…
organiseert vandaag dag van de digitale overheid: 500 ambtenaren aan de slag met en
Een krachtige, nieuwe impuls! Regionaal investeringsfonds mbo: 7 nieuwe toekenningen -
RT : Save the date! 15 november is de 21e editie van het . Het verhaal van digitaal: beweging & verbinding. Mel…
Morgen is het zover!
Laatste kans! U heeft nog tot en met morgen om u aan te melden voor de werkbijeenkomst Big Data & Gezondheid. Lees…
RT : Ambassadeur van de Dutch Blockchain Coalition heeft zojuist in Amsterdam de eerste nationale ond…
TechBarometer 2018 : tekort technici schaadt concurrentiepositie Nederland. Lees hier meer:
Nederlandse wetenschappers en het bedrijfsleven bundelen sinds 25 april in Amsterdam hun krachten op het gebied van…
Philips-topman Hans de Jong: gebrek aan techneuten bedreigt welvaart -
Aankondiging call Regional Energy Systems (ERA-Net RegSys). Lees hier meer: .
RT : De One Conference - de jaarlijkse internationale cybersecurity conferentie - zal op 2 & 3 oktober plaatsvinden in Den Haa…
RT : 850 malafide webwinkels offline gehaald
Vacancy “Role and impact of FACT and FAIR principles in data sciences & society”. Look here for more information:…