We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te bieden. U kunt meer te weten komen over welke cookies we gebruiken of deze uitschakelen in de instellingen.

ICT-Professionals

ICT-Professionals

ICT-Professionals

deel artikel

ICT-Professionals

deel artikel

Trotse studenten voltooien deelname ICT Lab

7 februari hebben zeven studenten het certificaat ‘Succesvolle deelname ICT Lab’ in ontvangst genomen. Zij hebben de afgelopen zes maanden gewerkt aan de doorontwikkeling van de applicatie ShopEase, een sensorsysteem om de bezetting van vergaderzalen op het Stadskantoor Utrecht in kaart te brengen en de doorontwikkeling van het verkeersdata-dashboard.

Het ICT Lab Utrecht is een laagdrempelige R&D ICT-omgeving en wordt gesponsord door EBU, provincie Utrecht en CA-ICT.

De drie projecten in een notendop:

ShopEase brengt de online winkelbeleving in de binnenstad


Online shoppen kent diverse voordelen ten opzichte van het reguliere winkelen; je hoeft niet rond te lappen met tassen vol aankopen en wachten voor de kassa behoort ook tot de verleden tijd. Er kleven ook nadelen aan online shoppen: hoe vaak heb je niet iets online besteld en teruggestuurd omdat het in het echt toch niet zo mooi was als op de foto van de webshop? Bovendien is online winkelen ook niet zo  gezellig als een middagje shoppen met je vrienden. De ShopEase applicatie biedt shoppers het beste van twee werelden.
Julian, Ferry en Peter ontwikkelden de ShopEase webapplicatie door tot een smartphone app. Door middel van een QR-code en barcodescanner kunnen klanten eenvoudig producten in de winkel toevoegen aan een online winkelmandje. Een eerste verkenning onder winkeliers gaf een beeld van interesse onder winkeliers: een aantal winkeliers zit te springen om een webshop maar hebben simpelweg niet de tijd/middelen om er een te starten.  ShopEase kan als ‘white label’ webshop het platform bieden dat winkeliers een stap verder de online wereld in helpt.

Hoe schoon is jouw code?


Met de SCRUM-methode wordt er in korte sprints (van enkele weken) aan losse deelproducten gewerkt. Het voordeel van deze methode is dat er snel resultaat wordt geboekt. Het gevaar is echter dan er niet gereflecteerd wordt op de ontwikkelde deelproducten en gekeken wordt of er verbeteringen mogelijk zijn. Luuk en Bas hebben dit semester gewerkt aan het herstructureren, opschonen en documenteren van de code achter het verkeersdata-dashboard. Zij hebben eveneens de hosting van het dashboard onder de loep genomen. Het resultaat mocht er zijn: een stabiel werkende webapplicatie die vraagt om een koppeling met nog meer verkeersdata van gemeenten.

De oplossing voor mensen die vergaderzalen reserveren maar niet komen opdagen


Marvin, Ingmar en Zakaria hebben de afgelopen periode gewerkt aan een prototype waarmee de bezetting van vergaderzalen in kaart kan worden gebracht. De opdracht kwam van de gemeente Utrecht, waar vergaderzalen wel worden gereserveerd maar mensen soms niet komen opdagen. Voor het prototype wordt een bewegingssensor gebruikt die een melding geeft of ruimte bezet is. Gecombineerd met de gegevens uit het reserveringssysteem kan zo worden gesignaleerd welke zalen nu daadwerkelijk bezet zijn, onafhankelijk van of ze wel of niet gereserveerd zijn.

Het meten van beweging is de studenten gelukt maar het communiceren van de data naar de webservers bleek een flinke uitdaging te zijn. Deze uitdagingen deed niet alleen een  beroep op de conceptuele vermogens van de studenten maar ook op hun soldeer- en programmeerskills. Volgende week mogen we tien hbo-studenten ICT van de Hogeschool Utrecht verwelkomen. Vanuit samenwerking met de gemeente Utrecht verwachten we een aantal leuke projecten te mogen uitvoeren binnen het thema ‘fietsen in de stad’. Innovatieve thema’s als IoT, smart city en big data spelen een centrale rol in deze projecten.

De deelnemers van het ICT lab
De deelnemers van het ICT lab
14 februari 2018

    Nieuwsbrief

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over dutch digital delta

Top Tweet twitter

RT : Fieldlabs & Friends is geopend! Een goed begin van deze inspirerende dag door Peter Verkoulen en Keynote
RT : Session on ‘DANE for securing mail transport’ with * from * from *
Aan alle mkb bedrijven: er zijn nog enkele plekken vrij voor de bijeenkomst "Introductie Big Data voor mkb bedrijve…
Over innovatie in de regio gesproken. Staatssecreataris ontving uit handen van een publicatie…
RT : Check your Challenges! 20 september organiseren we een Fieldlabs & Friends dag in Heerlen . Een mi…
RT : Nieuwsbrief : bekijk nieuwe sessies Digivaardig in de Zorg, 5G en het toekomstig straatbeeld, API manifest…
RT : Check your Challenges! 20 september organiseren we een Fieldlabs & Friends dag in Heerlen . Een mi…
RT : Zijne Majesteit de Koning gaat vanmiddag de eerste officiële nationale opening van het -jaar verrichten. Minister
Wij doen ook mee aan de op 4 oktober! Ontmoet ons en 200 andere innovaties op het RDM terrein in Rotterd…
RT : Save the date! Op de Digital Society Conference gaan NL universiteiten samen met kennisorganisaties, bedrijfsleven & overheid a…
Werkzaam in het en interesse in de mogelijkheden van in uw bedrijfsvoering? Bezoek de introductie big…
Oproep Lid Cyber Security Raad : studentenstop voor en aanverwante studies moet voorkomen worden…
Commit2Data organiseert op 15 nov. een introductie in Big Data en onderzoek voor MKB bedrijven. Lees hier meer:
RT : Meld je werk aan voor de Icarus Award 2018
RT : contribuants and were consulted in the creation of 'Dissecting the Blockcha…
Stormloop op studies : moeten universiteiten optrekken met bedrijfsleven in een gezamelijk a…
Sociale innovatie, creatieve industrie en : Het advies ‘Vanzelfsprekend Duurzaam’ van de…
RT : De Dutch Blockchain Coalition bouwt aan een veilige en betrouwbare digitale blockchain infrastructuur. Onderstaande inve…
Bij verandering door denkt men vaak aan toekomstige . Maar verandering door digitaliserin…